Reportasje i Hamar Arbeiderblad 9.1.1999

Fant sitt paradis i smilets land
For 15 år siden reiste tynsetingen Harald Tveråen (60) til Thailand uten annet enn pass, penger og flybillett til Bangkok.
Av May Nordsveen

I dag er Harald veletablert i Jomtien, 15 mil sør for Bangkok, der han siden 1988 har drevet familiebedriften Thai-Norway Tourist sammen med sin thailandske samboer Kanjana Ekawat, til daglig kalt Tum.
Som navnet antyder, har bedriften tilknytning til turisme, og den er det eneste registrerte norske reisebyrået i Thailand. Samtidig som de har rom til utleie, er også bedriften det norske informasjonssentret om Thailand med gode hotellkontrakter og hjelp for norske og andre skandinaviske turister, taxiservice og guidede turer over hele Thailand.

Utfordringer
Hvorfor Harald valgte akkurat Thailand, hadde å gjøre med at han hadde hilst på noen smilende thaier her hjemme og ville finne ut litt mer om hvorfor de virket så enkle og lykkelige. En annen årsak er at han bestandig har likt utfordringer.
Etter å ha reist rundt i Thailand uten spesielle mål og lært mye av kontakt med lokalbefolkningen, bestemte han seg ganske raskt for å bo der på sine gamle dager. Derfor kjøpte han et stykke land i Jomtien, tegnet og bygde et sted med noen rom til utleie. Etter hvert er stedet utvidet til ni gjesterom og et innbydende svømmebasseng i den vakre hagen.

Gode kunnskaper
At Harald på disse årene har skaffet seg gode kunnskaper om landets historie og er en utmerket guide, fikk vi erfare på en tur til severdigheter utenfor turiststedet Jomtien/Pattaya. Også hans raske hjelp da det ble nødvendig med et legebesøk, var en betryggende erfaring å ta med seg. En time fra han ble kontaktet og hadde kjørt oss til et sjukehus en mils vei utenfor Jomtien, var vi på vei tilbake til hotellet.

Hjelper turister
Å hjelpe turister med legehjelp gjør vi 24 timer i døgnet. Da stiller vi opp så raskt vi kan, og turistene kan ringe om det så er midt på natta. Vi kan vel si at vi også er et uoffisielt sosialkontor for turister som trenger hjelp, sier Harald.
Uten Tum kunne jeg bare pakket sammen. Hun tar seg av gjester, ordner praktiske ting og har dessuten lært seg å lage norske kjøttkaker, som serveres på våre hageselskaper for norske turister. Hun jobber døgnet rundt og er like blid bestandig.

Flyger
Her hjemme er Harald kjent for sine aktiviteter som flyger på 60- og 70-tallet da han foruten å være aktivt med i Norsk Aeroklubb drev sitt eget flyselskap Rørosfly A/S. Han startet flyklubber rundt om i Hedmark, Oppland og Sør-Trøndelag, fløy oppdrag med fotografering av hus og garder i hele landet og var en markant skikkelse i bygging av småflyplasser og arbeidet med å aktivisere ungdom innen flymiljøet.
Fremdeles er han aktiv innen flyging ved å støtte Thailandsk Aero Club, der det er en meget stor utvikling innen sivil flyklubbvirksomhet.

Foreninger
Harald er også meget aktiv i de nordiske foreningene i Thailand som Nordmannsforbundet, Skandinavisk Samfund Siam, Thai-Norwegian Chamber of Commerce, i flere thailandske foreninger, deriblant det nordiske kirkerådet i Jomtien/Pattaya som et meget aktivt styremedlem.
Ellers er han sterkt engasjert i bekjempelse av narkotikabruk, overdrevent alkoholforbruk og barneprostitusjon. Han påpeker at hvis en blir tilbudt narkotika eller ser et miljø der det brukes, bør en holde seg langt unna. Det er meget strenge straffer for besittelse og bruk, og fengslene kan ikke sammenlignes med norske.
Harald anbefaler førstegangsturister å reise ut fra Bangkok til den første overnattingen og at man skaffer seg kunnskaper før man begynner å handle og utforske landet på egen hånd.
Thailand har absolutt alt, og du får hva du oppsøker. Men husk at du er gjest i Thailand, sier Harald.